Περι Τσιπροφοβιας

Τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν -αδιαμφισβήτητα- δύο τινά:

α) Επέστρεψε παντού η πολιτική συζήτηση. Όχι μόνο στα καφενεία αλλά και στις «καφετέριες», όχι μόνον στα πολιτικά στέκια των φοιτιτικών παρατάξεων αλλά και σε κάθε χώρο κοινωνικής όσμωσης. Ακούς συζητήσεις περί πολιτικής παντού

β) Το «κοινωνικό συμβόλαιο» του μεταπολιτευτικού δικομματισμού βασιζόταν στην εξυπηρέτηση της «προστατευτικής» ευημερίας της ελληνικής κοινωνίας. Όταν οι άτυπες φοροελαφρύνσεις, το «βόλεμα» στο δημόσιο, η αίσθηση της συννενοημένης παραβατικότητας έπαψε να ισχύει, το συμβόλαιο καταγγέλθηκε!

Οι δύο παραπάνω θεωρήσεις υποδεικνύουν την, μεν, αδυναμία του Νέας Δημοκρατίας για να πείσει το δίλλημα, που η ίδια έχει θέσει, για την ευρωπαϊκή πορείας της χώρας και την , δε, αδυναμία της να συγκεντρώσει την «πολυκατοικία» με «διαχειρηστή» τής τον Αντ. Σαμαρά

Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ – με frontman τον Αλέξη – μιλούσε και μιλάει πολιτικά. Δεν γνωρίζω ούτε μπορώ να στηρίξω αν αυτή η παρουσία είναι κατεύθυνση του κομματικού επιτελείου ή οδηγήθηκε από την πολιτική έξις του χώρου, εφομρμούμενος, ο τελευταίος, από το βαθύ και πλούσιο ιδεολογικό υπόβαθρο που διαθέτει στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. Η αντιπρόταση στο παρωχημένο δικομματικό σκηνικό είχε βαθιά πολιτικά νοήματα μεταστροφής της κοινωνικής αναπαραγωγής σε νέο μοντέλο.  Στις πολιτικές συζητήσεις – που αναφορά τους έγινε παραπάνω – αυτή η αντιπρόταση είχε να ανταγωνιστεί τα «πυροτεχνήματα» πατριοφροσύνης με εκκλησιαστικό φόντο του Αντ. Σαμαρά και την ιδεολογική γύμνια του Πα.Σο.Κ που ακόμα κουβαλάει το «Λεφτά υπάρχουν».

Ναι, ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ δεν είχε την πολιτική φθορά της εξουσίας.

Ναι, >>   >>  >> προπαγανδίζει ιδέες που στην παρούσα φάση είναι ανεφάρμοστες και, ίσως, επικίνδυνες.

Ναι, >>  >>  >> κέρδισε με την «εγγυητική» θέση του περί κοινωνικού κράτους που τα δύο μεγάλα κόμματα ανέθρεψαν ως «λογική» στην κοινωνία, την αγορά και το εκλογικό σώμα.

Όμως τα παραπάνω ανήκουν σε άλλο πεδίο αναφοράς (π.χ στην κριτική για την σοσιαλδημοκρατία) και δεν αποτελούν χθεσινή ανακάλυψη ούτε στην δημόσια συζήτηση ούτε στις θέσεις του Συνασπισμού.

Εντούτοις, Πα.Σο.Κ και Ν.Δ «ανακάλυψαν την Αμερική» στις 7 Μαϊου. Μπροστά στη θέα του 16άρη% Αλέξη έθεσαν διλλήματα και ευθύνες με σκοπό να βλάψουν μία πολιτική παράταξη με εκλογική δυναμική μοναδική και για την ίδια, αλλά και για την ελληνική μεταπολιτευτική ιστορία: Ο Σαμαράς αναρωτήθηκε μπροστά στις κάμερες : «Που το πάει ο Τσίπρας;» και δεν βρέθηκε ένας ελληνοχριστιανός να του απαντήσει το αυτονόητο: «ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνηση; Αυτή είναι η θέση σας;». Προσπάθησε να παίξει τον σκύλο με τη γάτα και κατέληξε να κυνηγάει φαντάσματα! Στελέχη της ρεφορμίζουσας αριστεράς πήραν τηλεοπτικό χρόνο και με «υποδοχή» το ανέφικτο επιχείρημα της σύμπραξης της «Συντηρητικής Δεξίας-Γνήσιας Αριστεράς» ξεγύμνωναν τους βουλευτές της μη πρότασης. Αυτοανακήρυξε το ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ του ’81 -χωρίς να θεωρώ ορθή μία τέτοια ιστορική αντιπαραβολή – και το όρισε ως τον νέο πόλο της εκλογικής μάχης του Ιούνη.

Έτσι φτάσαμε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις (π.χ): http://www.newsbomb.gr/ekloges-2012/dimoskophseis/story/137046/ntermpi-metaxy-nd-kai-syriza-deihnoyn-oi-dimoskopiseis

Στην ίδια προβληματική κινείται και το δίλλημα ευρώ ή δραχμή. Ο Συνασπισμός έχει ψηφίσει το Μάαστριχ και αργά ή γρήγορα θα περιόριζε τις «φωνές» αντιευρωπαϊσμού στις ελάσσονες συνιστώσες του. Δεδομένου του πολιτικού χρόνου μέχρι τις εκλογές και της αναμενόμενης  εμμονής στο ευρωπαϊκό προφίλ χωρίς πολιτική ουσία από πλευράς ΝΔ, το εκλογικό ταβάνι του «κακού παιδιού» του συστήματος θα το ψηλώνει η τελευταία.

Υ.Γ  Την ώρα που συπληρώνονται οι τελευταίες γραμμές από τον υποφαινόμενο, εκτίθενται στους «Πρωταγωνιστές» του Στ.Θεοδωράκη του παραπάνω λόγου το αληθές.

Advertisements

4 thoughts on “Περι Τσιπροφοβιας

 1. Ο/Η Maria A. λέει:

  Προπαγανδιστικό υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ..Εύγε συνάδελφε!Χαρακτηρίζεις ένα 40απεντάρη παιδί, την δεξιά ως συντηρητική και δίνεις στην αριστερά ένα »γνήσιο» στοιχείο. Ο 16άρης όπως τον χαρακτηρίζεις είναι όντως το παλιό κακό που προσπαθούμε να αποβάλλουμε μιας και το 70% αυτών που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2012. Άρα άκυρη(προσωπική μου άποψη) η απόπειρα απόκρισης της εύστοχης σύγκρισης που έκανε ο Σαμαράς.

  • Ο/Η Vevangelo λέει:

   Το 70% δεν αληθεύει-στέκει ως νούμερο.
   Η είσοδος Βορίδη-Γεωργιάδη στη Νέα Δημοκρατία είναι στροφή στο κέντρο;
   Τι εννοείς να αποβάλλουμε;
   Προσπάθησα να παρουσιάσω, μετά από χρόνιας απουσίας από τη συγγραφή λόγω των υποχρεώσεων μου, τα βαθύτερα αίτια της γιγάντωσης του ΣΥΡΙΖΑ και τις απουσίας ιδεών στη δικιά σου «Δεξιά».
   Νομίζω ότι το φιλοευρωπαϊκό προφίλ που προσπαθεί να οικοδομήσει ο Σαμαράς γίνεται στην βάση του φόβου για την επικράτηση αριστερισμού και όχι στην πίστη των φιλελεύθερων ιδεών, κάνοντας το επιχείρημα σαθρό. Στις 18 Ιουνίου θα πρέπει να κυβερνήσει. πως δεν μας είπε;
   Μαρία μου θεωρώ προσβολή όταν μου λέει: μην ξαναψηφίσεις τον Μάνο-Τζήμερο ή τον Καμμένο ή την Χρυσή Αυγή ακόμη επείδη θα βγει ο κακός ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ; είναι φτηνό και έχει ημερομηνία ΛΗΞΗΣ!

 2. Ο/Η NB λέει:

  Ξαφνιάστηκα που σήμερα μορφωμένοι άνθρωποι που ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον στηρίζουν ή έστω υποστηρίζουν τον συριζα. Το μέλλον φυσικά και δεν είναι στον σαμαρα ή στον βενιζέλο ή στον μάνο, κλπ κλπ. Ωστόσο η καταστροφή είναι σίγουρη με τον τσίπρα στο τιμόνι. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη που σχηματιστηκε όχι απο μικροκομματικές σκοπιμότητες αλλα μελετώντας όλες τις θέσεις των κομματωμ, αρχηγών κλπ. Ενδεικτικά και στα πλαίσια δημιουργικού διαλόγου, παραθέτω τι λέει η ΝΔ κ τι λέει ο Συριζα. Τονίζω δεν εχω σκοπο να πω «η νδ ειναι καλυτερη». Όλοι χάλια είναι. Απλώς ο Σύριζα είναι ΚΑΙ επικίνδυνος.
  http://www.nd.gr/web//guest/press/-/journal_content/56_INSTANCE_c6UH/39762/997173

  • Ο/Η Vevangelo λέει:

   Νίκο παρανόησες. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αρθρογραφία υπερ ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.
   Αυτή την περίοδο απλά με «τσατίζει» περισσότερο η απουσία αντιπρότασης από την «δεξιά πολυκατοικία» παρά η ύπαρξη του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Το τελευταίο υπήρχε και δεν περίμενα να αλλάξει οπτική.
   Όλοι όμως ξαφνηκά ξορκίζουν το «κακό» που οι ίδιοι εξέθρεψαν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: